Hoe herken je een goede pocketverenmatras?

pocketverenmatras herkennen

De moeilijkheid wanneer je voor de aankoop van een matras staat is om zeker te weten dat de kwaliteit in orde is. De meeste matrassen zijn dichtgestikt dus je kan er niet even in kijken om te checken dat wat de slaapadviseur beloofd heeft ook daadwerkelijk in de matras zit verwerkt. Het komt er dus in de eerste plaats op neer om een matras aan te schaffen bij mensen die je voor 100% vertrouwt.

Toch zijn er een paar vragen die je kan stellen of punten waarop je kan letten om al een eerste selectie te maken.

1- Welke pocketveer wordt er gebruikt?

Dit is het belangrijkste onderdeel van de matras. Deze zorgt ervoor dat je ergonomisch goed ligt. Idealiter zitten de pocketveren in een honingraatpatroon. Dit noemen ze ook wel een verneste pocketveer. In tegenstelling tot een traditionele veer die in een dambordpatroon zit, zorgt een verneste veer ervoor dat ieder stukje van je lichaam volledig en correct is ondersteund.

2- Hoeveel zones telt de pocketveer?

7 zones is ideaal. 3 verstevigde zones en 4 ondersteunende zones. De 3 verstevigde zones bevinden zich ter hoogte van je hoofd en schouders, je bekken en aan je onderbeen. Heeft je onderbeen ondersteuning nodig? Neen, uiteraard niet, maar de verstevigde zone op die plaats zorgt ervoor dat deze matras kan gedraaid worden van hoofd naar voeten en zo langer zijn gekozen comfort kan behouden. 

3- Hoe hoog is de matras?

Een goede pocketverenmatras herken je aan de minimumhoogte van 21cm. Dat wil zeggen dat de comfortlagen die zorgen voor de zachtheid van je matras 2 x 3 cm dik zijn. Een hoogte van 23 cm is dus nog beter. Dat wil zeggen dat er 2 x 4 cm comfortlaag in je matras werd verwerkt. Hierdoor verhoog je je comfort met 25%. De comfortlagen zijn het duurste onderdeel van je matras. Kwalitatief minder goede matrassen zijn dus meestal beperkt in hoogte.

4- Wat is de densiteit van de gebruikte comfortlagen?

Of er nu gewerkt wordt met koudschuim, traagschuim, latex of een ander soort comfortlaag, ieder materiaal heeft zijn densiteit. En dat is belangrijk. De densiteit wordt uitgedrukt in kg/m³. Een hoge densiteit zorgt voor een duurzamere matras die beter ventileert, die een aangenamer comfort geeft, die beter ondersteunt en die de druk beter verdeelt. Om je een idee te geven: een koudschuim met een densiteit van 60kg/m³ is al hele mooie kwaliteit. 

5- Een matras in een hoes of eentje die dichtgestikt is?

Onderzoek heeft ons geleerd dat minder dan 5% van de bevolking de hoes van zijn matras neemt om deze te wassen. Na het zien van deze resultaten hebben wij resoluut de kaart van het dicht stikken getrokken. 

Om verschillende redenen. Het dichtstikken van een matras is een kunst op zich en zet het ambachtelijk aspect van ons atelier nog eens extra in de verf. Ten tweede behoudt een matras die dichtgestikt is, beter zijn vorm. Een matras in een hoes heeft de neiging om na verloop van tijd uit te zakken.         En als laatste kan je op een dichtgestikte matras stevige handvaten zetten, zodat het gemakkelijker wordt om een matras te draaien en te keren. 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over pocketverenmatrassen? Of ben je op zoek naar een nieuwe pocketverenmatras? Neem gerust contact met ons op, want onze slaapadviseurs helpen je graag verder!