Deze vraag kan je op twee manieren interpreteren. Enerzijds is er de vraag “wat is in het algemeen een goede matras?” Wel, die moet ergonomische ondersteuning geven, de druk van je lichaam verdelen en uitstekend ventileren. Dit brengt ons meteen bij de tweede interpretatie: “wat is een goede matras VOOR JOU?” Want wat voor de ene persoon een goede matras is, is voor de andere een nachtmerrie. Daarom is het juiste slaapadvies zo belangrijk.
Wat is een goede matras (in het algemeen)?
Een goede matras moet over het algemeen beantwoorden aan enkele belangrijke criteria.
Ondersteuning: Een goede matras biedt de juiste ondersteuning voor je wervelkolom en houdt je lichaam in een natuurlijke lijn terwijl je slaapt. Dit is belangrijk om pijn in de rug of nek te voorkomen.
Ligcomfort: Naast ondersteuning moet een matras ook comfortabel zijn om op te slapen. Een matras mag niet te hard aanvoelen en moet zich vormen naar je lichaam. Een goede matras minimaliseert de druk op je schouders en heupen.
Duurzaamheid: Een goede matras gaat lang mee zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. De materialen moeten slijtvast zijn en hun vorm en steun behouden gedurende de hele levensduur van de matras. Gemiddeld gaat een matras zo’n 8 tot 10 jaar mee, op voorwaarde dat je er ook zorg voor draagt.
Materiaalkeuze: De materiaalkeuze voor jouw ideale matras hangt onder andere af van je slaapgewoontes, je lichaamsbouw, en persoonlijke voorkeuren.
De verschillende soorten materialen
Matrassen maken is een aparte stiel. Er bestaan namelijk verschillende soorten materialen voor matrassen. En in die materialen zijn er ook nog eens verschillen in hardheid en comfort.
Pocketverenmatrassen
Een pocketveer is letterlijk een vering in een zakje. Pocketveringmatrassen zijn dankzij hun open structuur goed ventilerend. De binnenkant van een pocketverenmatras bestaat uit tientallen pocketveren, geplaatst volgens een honingraatstructuur. Een kwalitatieve pocketverenmatras is onderverdeeld in zeven zones: drie verstevigde zones en vier ondersteunende zones. De drie verstevigde zones bevinden zich ter hoogte van je hoofd en schouders, je bekken en je onderbenen.
Je slaapt echter niet rechtstreeks op de pocketveren. Bovenop de ondersteunende pocketverenkern komt er nog een comfortlaag, gemaakt van latex, traagschuim of koudschuim, afhankelijk van je gewenste hardheid en lichaamsbouw.
Koudschuimmatrassen
Koudschuim, ook bekend als High Resilience (HR) schuim, is een polyurethaanschuim met een open celstructuur. Deze open structuur helpt bij de ventilatie en afvoer van vocht. Koudschuimmatrassen worden niet snel warm en blijven comfortabel gedurende de nacht.
De kwaliteit van koudschuimmatrassen wordt weergegeven met de HR-waarde. Hoe hoger de HR-waarde, des te beter de kwaliteit en duurzaamheid van het matras. Goede kwaliteit koudschuimmatrassen hebben meestal een HR-waarde van 50 of hoger.
Qua slaapcomfort bieden deze matrassen veel steun door hun elastische eigenschappen. Ze kunnen zich goed aanpassen aan de contouren van het lichaam, wat zorgt voor een uitstekende ondersteuning en comfort.
Matrassen van koudschuim zijn vooral geschikt voor mensen die zoeken naar een duurzame matras met goede ventilatie-eigenschappen. Ze zijn ook ideaal voor mensen die in hun slaap veel bewegen of het snel warm hebben, vanwege de goede vochtregulatie en temperatuurcontrole. Bovendien is dit een uitstekende matras voor een hygiënische, hypoallergene slaapomgeving. De open celstructuur voorkomt namelijk de opbouw van huisstofmijt en allergenen.
Traagschuimmatrassen
Traagschuimmatrassen, ook bekend als memory foam matrassen, worden gewaardeerd om hun unieke eigenschappen die bijdragen aan een goede nachtrust. Ze zijn namelijk geweldig drukverlagend. Doordat het schuim zich aanpast aan de contouren van het lichaam, wordt het gewicht gelijkmatig verdeeld. Dit verlaagt de druk op je lichaam aanzienlijk en verbetert de bloedsomloop.
De kwaliteit van traagschuim wordt voornamelijk bepaald door de dichtheid van het schuim. Een hogere dichtheid duidt op een betere kwaliteit traagschuim. Matrassen met een hogere dichtheid bieden een betere ondersteuning en hebben vaak een langere levensduur.
Een nadeel van traagschuim is dat het extreem gevoelig is aan temperatuurverschillen. Wanneer het koud is, wordt traagschuim harder. Bij warme temperaturen wordt het zachter. In een slaapkamer waar de temperatuur fel verschilt doorheen het jaar, is het comfort van een traagschuimmatras dus ook niet constant.
Ten slotte is een traagschuimmatras weinig ventilerend. Je gaat sneller zweten en vocht kan zich sneller opstapelen in de matras.
Polyethermatrassen
Polyether, of PE-schuim, heeft een gesloten celstructuur. Hierdoor is een polyethermatras relatief stevig. De kwaliteit van polyether matrassen wordt bepaald door de SG-waarde (Soortelijk Gewicht), die aangeeft hoeveel kilogram polyetherschuim er in één kubieke meter zit. Hoe hoger de SG-waarde, des te duurzamer en steviger de matras.
Polyether is het goedkoopste materiaal voor een matras. Je boet dan ook in aan slaapcomfort. Door de gesloten celstructuur is het schuim minder ventilerend dan koudschuim. Daarom is dit type matras niet ideaal voor mensen die het snel warm hebben.
Een polyethermatras is vooral geschikt voor occasioneel gebruik, bijvoorbeeld voor het logeerbed, of voor je caravanbed. Ook lichte personen en gemakkelijke slapers is dit nog een aanvaardbare optie.
Latexmatrassen
Latex is een natuurlijk materiaal dat zeer flexibel is. Aanvankelijk voelt een latexmatras hard aan, maar het past zich al snel aan je lichaamsvormen aan. Daardoor is het een van de meest drukverlagende materialen voor je matras. Bovendien zorgt het voor een goede ventilatie.
Dit type matras is vooral geschikt voor mensen die veel bewegen tijdens het slapen. Latexmatrassen absorberen die bewegingen, waardoor je kan genieten van een ononderbroken slaap.
Wil je ontdekken welk type matras het beste bij jou past? Kom ze vrijblijvend testen in één van onze winkels.
Hard of zacht: wat is een goede matras?
Tot op bepaalde hoogte speelt persoonlijke voorkeur een rol in de keuze tussen een harde of zachte matras. Maar wat écht belangrijk is, is dat de matras is aangepast aan je lichaam, slaaphouding en slaapgewoontes. Een matras moet enerzijds hard genoeg zijn om voldoende ondersteuning te bieden. Anderzijds ook zacht genoeg om de kromming van je wervelkolom te volgen.
Algemene richtlijnen
Harde matrassen zijn over het algemeen geschikt voor stevige, zware mensen; zachte matrassen voor slanke en lichte mensen. Maar ook de slaaphouding speelt een rol. Er zijn trouwens zoveel varianten op de materialen én hardheden, dat je hard-zacht niet als zwart-wit moet beschouwen, maar als een spectrum. Bovendien worden in een matras verschillende zones ingesteld, zodat bepaalde plekken van je lichaam de juiste hoeveelheid tegendruk krijgen.
Wat is de ideale hardheid?
De ideale hardheid voor jouw lichaam, is wanneer je gewicht mooi verdeeld wordt. De matras volgt de natuurlijke kromming van je ruggengraat als je op je rug ligt. Wanneer je op je zij slaapt, moet je ruggengraat perfect horizontaal in een rechte lijn liggen.
Wanneer is je matras te hard?
Een te harde matras oefent te veel druk uit op je schouders en heupen. Hierdoor wordt je gewicht slecht verdeeld en gaat je ruggengraat onnatuurlijke houdingen aannemen. Met rug- en nekklachten als gevolg.
Wanneer is je matras te zacht?
In een te zachte matras zakt je lichaam te diep weg. Je krijgt het zogenaamde slaapzakeffect. Je wervelkom wordt niet voldoende ondersteund. Het gevolg is hetzelfde: last van je rug en nek.
Lees ook de tips van slaapadviseur Philippe over de keuze tussen een harde of zachte matras.
Welke is de beste voor jou?
We kunnen hier wel de uitleg geven over de verschillende materialen en hardheden. Toch moet je het eerst zelf eens testen en ervaren. Speciaal daarvoor vind je in elke Sleep Design-winkel een testzone. Je slaapadviseur stelt je een reeks vragen en laat je enkele matrassen testen die het beste aansluiten bij je slaapgewoontes en lichaam.
Spring dus snel binnen in één van onze winkels, laat je rustig begeleiden en geniet binnenkort van je vernieuwde nachtrust.