Het perfecte dekbed kopen. Hoe begin je daaraan?

Je weet waarschijnlijk dat je matras voor een groot deel de kwaliteit van je nachtrust bepaalt. Maar wist je ook dat jouw dekbed een belangrijke rol speelt? Welk type dekbed het meest geschikt is voor jouw slaapgewoonten, dat hangt af van een drietal factoren.

Slaap je het liefst lekker warm of mag het wat frisser zijn? Zweet jij buitensporig ‘s nachts of ben je net een koukleum? Wil je lekker knus onder één dekbed met je partner liggen of loop je liever niet de kans dat je halverwege de nacht zonder dekbed komt te zitten? Wij helpen je graag een dekbed kopen waarin je zalig slaapt. Door rekening te houden met onderstaande tips, maak je met je ogen dicht de juiste keuze.

Ontdek onze dekbedden

 

Welke vulling zit er in je dekbed?

donzen vulling

Er bestaat een belangrijk onderscheid tussen twee soorten dekbedvullingen. Enerzijds zijn er de synthetische vullingen. Anderzijds heb je dekbedvullingen van natuurlijke materialen. Maar wat is nu het verschil tussen die twee? En welke soort past het best bij jouw slaapgewoontes?

Natuurlijke dekbedvullingen: nooit te koud of te warm

Transpireer je ‘s nachts veel, maar heb je het toch graag lekker warm? Dan kan je best een dekbed kopen met natuurlijke vulling. Want natuurlijke materialen als wol, kamelenhaar en dons ademen heel goed. Daarbovenop werken ze enorm vochtabsorberend en -regulerend. Het gevolg? Je transpireert nog wel, maar je huid voelt niet klam aan. Kortom, een droom een dekbedvulling.

Kamelenhaar en wol liggen wel nogal zwaar op je lichaam. Heb je liever een lichter dekbed dat je lichaam heerlijk verwarmt? Kies dan voor een vulling van dons. Donsdekbedden vormen zich beter naar je lichaam. En dankzij de thermo-isolerende eigenschappen van de lichte en zachte veertjes krijg je het nooit te koud of te warm.

Bij dons kan je bovendien voor een bepaalde zwaarte van het dekbed kiezen. Hoe meer zachte veertjes (dons), hoe lichter het dekbed. Hoe meer zware veertjes, hoe zwaarder.

Kom snel langs voor je dekbed

 

Gemakkelijke en hypoallergene synthetische vullingen

Heb je veel last van huisstofmijt? Of wil je een dekbed kopen dat gemakkelijk wasbaar is? Dan kan je beter eentje met een synthetische vulling kiezen. Zo’n dekbed kan je namelijk wassen op 60°C of meer, temperaturen waarin de huisstofmijt niet overleeft. Een bijkomend voordeel: synthetische dekbedden slaan je lichaamswarmte op. Zo heb je het de hele nacht heerlijk warm. Of net lekker fris.

 

Hoe groot moet je dekbed zijn?

grootte dekbed

De gepaste grootte van je dekbed hangt af van de grootte van je bed. Redelijk logisch. We geven je een overzicht van de maten en de mogelijkheden.

 

Dekbedden voor eenpersoonsbedden

Heb je een eenpersoonsbed? Dan is de standaard dekbedmaat 140 x 220 cm. Als je graag wil dat je dekbed aan beide kanten van het bed wat speling heeft, kan je natuurlijk ook kiezen voor een tweepersoonsdekbed.

 

Dekbedden voor tweepersoonsbedden

Voor twijfelaars raden we een dekbed van 200 x 220 cm aan. Met ‘twijfelaar’ bedoelen we niet iemand die niet kan kiezen, maar een bed van 140 of 150 cm breed.

Heb je een tweelingbed, van 160 of 180 cm breed? Dan kies je best een tweepersoonsdekbed van 240 x 220 cm, de meest gangbare maat in België. 

Slaap je in een groot bed van 180 cm breed, of nog breder? Dan is een dekbed van 260 x 220 cm de beste optie.

 

Nooit meer vechten voor jouw deel

Heeft je partner de neiging om ‘s nachts het grootste deel van het dekbed te claimen? Of maak jij je daar zelf stiekem schuldig aan? Kies dan voor twee aparte eenpersoonsdekbedden. Zo hoef je nooit meer te vechten voor jouw deel. En hoor je je partner ‘s morgens niet klagen dat hij of zij weer eens koud moest lijden. Geen wonder dat meer en meer Belgische koppels voor deze vredige oplossing kiezen.

Vind je perfecte dekbed bij Sleep Design

 

Welke warmteklasse past bij jou?

Een dekbed van uitmuntende kwaliteit houdt je warm in de winter en koel in de zomer. Maar je kan ook voor elk seizoen een afgestemd dekbed kiezen.

 

Seizoensgebonden dekbed kopen

Wil je zelfs tijdens de meest zwoele zomernachten toch graag iets op je hebben liggen? Koop dan een fris dekbed. Wil je in de winter zeker geen kou lijden in bed? Dan is een warm dekbed tijdens dat seizoen de beste oplossing voor jou.

Wist je trouwens dat je kan kiezen uit verschillende warmteklassen? Zo bepaal je helemaal zelf hoe warm het wordt onder de lakens. En als het kwik ‘s nachts daalt, maar een dik dekbed je te warm is, dan is een tussenseizoensdekbed iets voor jou.

 

Comfortabele dekbedden voor het hele jaar

Wissel je liever niet elk seizoen van dekbed? Geen probleem. Want er bestaan ook comfortabele dekbedden die je het hele jaar door kan gebruiken. Deze all-season dekbedden bestaan uit een dun gedeelte voor de zomer, een dikker gedeelte voor het tussenseizoen en de combinatie van beide voor de winter.

 

Wat bepaalt de prijs van jouw dekbed of donsdeken?

De prijs van je dekbed hangt af van de vulling. Dekbedden met synthetische vulling zijn doorgaans het goedkoopste alternatief. Liever een dekbed kopen met natuurlijke dons? Dan verschilt de prijs naargelang de verhouding tussen het dons en de veren die erin zitten. Hoe meer dons, hoe duurder. En hoe meer veren, hoe goedkoper.

Bij Sleep Design hebben we onze eigen dekbeddenlijn, met alle bovenvermelde dekbedvarianten. Ben je niet helemaal zeker welke variant het beste bij je past? Spreek gerust een van onze slaapadviseurs aan in de winkel. 

Nog een echte pro-tip om af te sluiten. Slaap je graag onder een donsdekbed, maar ligt dat net boven je budget? Ga dan voor de vergelijkbare warmte-isolatie van ons Cosy Fiber-dekbed. Daarmee geniet je van hetzelfde gevoel én van dezelfde warmte als een echt donsdeken. En dat allemaal tegen een betaalbare prijs.

 

Wil jij ook een dekbed kopen dat bij jouw bed en slaapgewoonten past? Kom dan snel langs in één van onze winkels in Putte, Sint-Truiden, Genk of Lommel.

Vind je dekbed bij Sleep Design