Wat is een boxspring precies?

boxspring

Wij krijgen regelmatig de vraag: “wat is een boxspring?” hierop kunnen we kort antwoorden, een boxspring is een matrasdrager. Een boxspring vervangt de latten- of spiraalbodem. Bovenop de boxspring komt de matras en eventueel de topdekmatras (topper). De twee belangrijkste functies van de boxspring zijn ondersteuning en ventilatie.

Hoe vind je een goede boxspring?

Waarom is een goede boxspring vinden moeilijker dan het lijkt? Het grootste probleem is dat veel aanbieders van slaapcomfort ziek zijn in hetzelfde bedje (sorry 😊): de benaming “boxspring” wordt te pas en te onpas gebruikt. In vele gevallen is de aangeboden “boxspring” slechts een lauw afkooksel van wat het zou moeten te zijn.

De term boxspring bestaat al tientallen jaren, maar de boxspring is door de jaren heen erg veranderd. De benaming blijft gelijk maar de gebruikte materialen en productieprocessen veranderen. Wij vergelijken het graag met de “auto”:  zo is eerste Ford T niet te vergelijken met een auto die vandaag van de band rolt, hoewel ze allebei op vier wielen staan.

Onze gouden regel

boxspring binnenkant maken

Een gouden regel die wij graag meegeven: een boxspring mag er aan de buitenkant goed uitzien maar het belangrijkste voor een goede nachtrust zit binnenin. Dit geldt trouwens ook voor matrassen, kussens en zelfs bedtextiel (de ene 100% katoen is de andere niet). Maar we wijken af, terug naar de boxspring. 

Eigenlijk is het allemaal niet moeilijk: “boxspring” is een Engels woord bestaande uit de woorden box (doos) en spring (vering). Geen kernfysica maar er zijn verschillende valkuilen. We gaan nu even verder op deze twee onderdelen.

De box

Het onderkader is het chassis van uw bed. Hier worden hoofd- en/of voetborden en de pootjes op gemonteerd. De onderkader dient als basis en zorgt ervoor dat een stabiel en duurzaam slaapsysteem heeft. De onderkader moet er ook voor zorgen dat de boxspring voldoende kan ventileren. een goede ventilatie staat rechtstreeks in verband met uw slaapklimaat.

De spring

veringsysteem boxspring

Het meest essentiële onderdeel van de boxspring is wel degelijk het veringsysteem. Door de jaren heen hebben we al de gekste samenstellingen van boxsprings zien passeren. De enige verantwoorde manier om een boxspring ergonomisch te maken is met een 7-zone pocketveer. Het meest ideale is wanneer de 7-zones exact overeenkomen met de comfortzones in uw matras. Een “boxspring” met een bonellvering (verouderd), een blok schuim of een houten plaat zijn in onze ogen geen boxsprings.

Boxspring combineren met de juiste matras.

boxspring inclusief matras

Laat ons duidelijk zijn: een goede boxspring bestaat uit meer onderdelen dan een box en een spring. Maar dit zijn wel absoluut de allerbelangrijkste om u jarenlang een ergonomische nachtrust te bieden.

Wij zien de samenstellingen van onze boxsprings en matrassen als een dynamisch proces. Ons medewerkers in het atelier staan in nauw contact met onze leveranciers, bezoeken regelmatig vakbeurzen en zijn constant op zoek naar verbeteringen.

Benieuwd naar de volledige samenstelling? Bezoek dan één van onze winkels en laat u adviseren door onze slaapadviseurs. U kan ook een kijkje komen nemen in ons atelier te Lommel tijdens Open Bedrijvendag, de eerste zondag van oktober. Heeft u nog bijkomende vragen? Stel ze hier aan ons.