Wat is een boxspring (en hoe herken je kwaliteit)?

boxspring

[UPDATED 28/10/2021] ‘Wat is een boxspring nu eigenlijk juist?’ Het is een vraag die je als slaapadviseur regelmatig voor de voeten geworpen krijgt. Het korte antwoord luidt: een matrasdrager. Een boxspring vervangt met andere woorden de lattenbodem of spiraalbodem. Hij zorgt vooral voor optimale ondersteuning en ventilatie. En bovenop de boxspring komt de matras, met eventueel nog een topdekmatras (ook topper genoemd).

Als je de boxspring in meer detail bekijkt, kom je al snel uit op de twee belangrijkste onderdelen ervan. Namelijk de ‘box’ en de ‘spring’. Oftewel de doos en de vering. Terwijl heel wat onderkaders als boxspring verkocht worden, zijn ze deze naam vaak niet waardig. In sommige gevallen ziet de buitenkant er namelijk wel kwaliteitsvol uit, maar komt de samenstelling binnenin niet in de buurt van wat je van een degelijke boxspring mag verwachten. 

 

Het zit vanbinnen

boxspring binnenkant maken

Wat is een boxspring zonder de juiste vering? Een lege doos. Want zonder het karakteristieke veringsysteem biedt een boxspring een pak minder ergonomische voordelen. In een échte boxspring gebruik je een 7-zone pocketveer. Om het ligcomfort helemaal compleet te maken, laat je die zones overeenkomen met de comfortzones van de matras die erop komt te liggen. Wanneer men een onderkader afwerkt met een verouderde bonellvering, een blok schuim of een houten plaat, kan je eigenlijk niet van een boxspring spreken.

Het onderkader – of de ‘box’ – kan je als het chassis van je bed beschouwen. Het dient als de basis van een stabiel en duurzaam slaapsysteem. Bovendien zorgt het ervoor dat de boxspring voldoende kan ventileren (nvdr. een heel belangrijke voorwaarde voor een goede en gezonde nachtrust). Op de box monteren we ook de pootjes van het bed en het hoofd- en/of voetbord. De keuze van afwerking staat je volledig vrij.

 

Vakmanschap maakt het verschil

De box en het veringsysteem maken dus het grootste verschil in kwaliteit als je een aantal boxsprings naast elkaar zou leggen. Om jou jarenlang een ergonomische nachtrust te garanderen, komt er echter heel wat meer kijken bij de productie van een boxspring. Net zoals bij matrassen, kussens en zelfs bedtextiel (de ene ‘100% katoen’ is de andere niet) is elk detail van tel. Echt vakmanschap word je meteen gewaar, ook als je zelf niet in de sector zit.

 

Bij Sleep Design maken we onze boxsprings met de grootste zorg en de beste materialen in ons eigen atelier. Op zoek naar de gepaste boxspring? Laat je begeleiden door de slaapadviseurs in een van onze winkels.