Welk type matras kopen?

welke matras kopen

Wat voor de ene persoon een goede matras is, is dat voor de andere waarschijnlijk helemaal niet. Daarom is het zo belangrijk dat je het juiste advies krijgt om een goede keuze te kunnen maken.

Er zijn een aantal factoren die een impact hebben op je keuze, maar bovenal zijn er 3 vereisten waaraan elke matras moet voldoen. 

3 basisvereisten voor een goede matras

Een matras moet sowieso goed ventileren, de druk van je lichaam perfect kunnen verdelen en ondersteuning bieden ter hoogte van de zwaarste delen van je lichaam en dat is de hoofd-schouderzone en het bekken. 

Ventilatie van een matras

De grootste vijand van matrassen is vocht en meer specifiek ons eigen zweet. We zweten allemaal tijdens onze slaap, daar kan je helemaal niets aan doen. Het is dus van belang dat onze matras zo snel mogelijk dit zweet laat verdampen. Het gebruik van natuurlijke materialen in de tijk en climavezel onder de tijk is sowieso al een pluspunt. Wat betreft de comfortlagen kan je beter voor Talalay Latex en koudschuim kiezen, dan voor traagschuim. De eerste twee hebben een open celstructuur waardoor ze beter warmte afgeven, de laatste heeft een gesloten celstructuur en houdt de warmte vast.

Druk perfect verdelen

Een matras die perfect de druk verdeelt, zorgt ervoor dat je ontspannen kan slapen zonder dat je pijn krijgt aan de uitstekende delen van je lichaam (denk aan schouders en bekken). Des te hoger de kwaliteit van je comfortlaag, des te beter de druk van je lichaam verdeeld wordt. Zo zal koudschuim beter liggen dan polyetherschuim en Talalay Latex beter dan standaard latex. Traagschuim heeft een aantal nadelen, maar is een zeer goede drukverdeler.

Correcte ondersteuning voor het lichaam

Het is van belang dat je ergonomisch goed ligt op je matras. Goed liggen wilt niet zeggen: kaarsrecht, maar wilt zeggen in een zo natuurlijk mogelijke houding voor je lichaam. Een pocketveer met 7 zones kan hier zeker bij helpen. 7 zones wilt zeggen 3 verstevigende zones en 4 ondersteunende zones. Verstevigend voor de zwaarste delen van je lichaam (oa hoofd/schouders), ondersteundend voor de andere zones (oa je lende)

Slaaphouding

Hoe val je in slaap? Ben je een buik-, zij- of rugslaper? Een buikslaper slaapt beste niet op een te zachte matras, want dan gaat zijn onderrug doorhangen. Een rugslaper heeft geen baat bij een te harde matras, want die sluit meestal minder gemakkelijk aan waardoor de holte van je rug niet wordt opgevuld en je pijn krijgt. 

Gewicht

Het verschil in gewicht, is zeker belangrijk. Een zachte matras zal voor een persoon van pakweg 100 kg al snel veel te zacht worden waardoor je te weinig ondersteuning krijgt. Omgekeerd geldt ook dat een stevige matras voor een lichtgewicht al snel als een plank aanvoelt en niet voor de nodige drukverdeling kan zorgen. 

Lichaamstemperatuur

Heb je het snel warm in bed, dan kan je hier ook best rekening mee houden in je materiaalkeuze van de comfortlaag. Koudschuim en latex ventileren perfect en voeren de overtollige warmte heel snel af. Traagschuim daarentegen houdt de warmte vast waardoor je het nog warmer krijgt. 

Een matras kiezen – des goûts et des couleurs

matrassen sleepdesign

We hebben allemaal een natuurlijke voorkeur om wat zachter of harder te liggen. Jij kent je eigen lichaam natuurlijk het allerbeste en dat is misschien nog wel de belangrijkste regel. Ga niet tegen je natuur in omdat je partner persé een ander type matras wilt. Dan opteer je best voor twee aparte matrassen. Zo kunnen jullie beide genieten van een goede, comfortabele nachtrust!

Heb je na het lezen van dit artikel nog specifieke vragen? Of wil je graag een matras kopen afgestemd om jouw lichaam en noden? Neem dan contact met ons op! Onze slaapadviseurs helpen je graag verder!