Deze 6 factoren bepalen de prijs van een matras

belgisch bed kopen bij Sleep Design 18

Uitstelgedrag. Je komt het tegen op verschillende momenten en in verschillende situaties. Maar één ding is zeker: wanneer een nieuwe matras aan de orde is, vertoont menig Belg een zware vorm van ‘uitstelleritis’.

Een nieuwe matras kopen is dan ook geen simpele opdracht. De vormen, materialen, hardheden en kwaliteitsniveaus zijn erg uiteenlopend. En dat verklaart meteen de verschillen in prijs. Want de ene matras is de andere niet. Daarom helpen we je alle factoren ontdekken die de prijs (en kwaliteit) van een matras beïnvloeden.

 

Wat bepaalt de prijs van je matras?

De prijs van een matras hangt af van verschillende elementen. Zo moet je rekening houden met de afmetingen, het aantal lagen in de kern, de materialen waaruit de matras samengesteld is en het type of merk. Laten we daar even op inzoomen.

1. De kwaliteit van de materialen in je matras

Je ziet het misschien niet meteen langs de buitenkant van je matras, maar aan de binnenkant is er heel wat gaande. Matrassen bestaan uit veel verschillende materialen. Deze beïnvloeden zowel het slaapcomfort als de kostprijs van een matras.

Hoe geavanceerder de materialen in je matras, hoe duurder. Zo is een pocketverenmatras bijvoorbeeld duurder dan een matras met bonellveren. Net zoals een koudschuimmatras meer kost dan een polyethermatras.

 

2. Natuurlijke materialen zijn duurder dan synthetische

We kunnen nog een tweede onderscheid maken tussen materialen die zich in de kern van je matras bevinden. Namelijk dat tussen natuurlijke en synthetische materialen. Natuurlijke materialen zijn kostbaarder dan de synthetische varianten. Daarom is een latexmatras bijvoorbeeld prijziger dan een koudschuimmatras. Want latex wordt uit natuurlijke materialen vervaardigd.

 

3. Densiteit van je matraskern

We blijven nog even bij de binnenkant van de matras. De densiteit van de gebruikte materialen in de matraskern heeft een grote invloed op de prijs van je matras. Dat wil zeggen: hoe hoger het gewicht per kubieke meter, hoe duurder. Of, vanuit het oogpunt van slaapkwaliteit bekeken: hoe comfortabeler en hoe duurzamer het materiaal.

Deze oefening kan je doortrekken naar een pocketverenmatras. De dikte van de pocketveren, in combinatie met het aantal veren per vierkante meter, bepaalt de prijs. Ook de manier waarop de pocketveren ten opzichte van elkaar gepositioneerd zijn, beïnvloedt de kostprijs.

 

4. Samenstelling van je matras

Het aantal lagen in je matraskern en de combinatie van verschillende materialen gaan hand in hand met de prijs van de matras. Hoe meer kernlagen en materialen verwerkt zitten in een matras, hoe complexer het productieproces. En dat zorgt uiteraard voor een hogere kostprijs.

 

5. De hoes heeft impact op de prijs

matrashoes tijk

Niet enkel de matraskern bepaalt de prijs, ook de tijk die errond zit is van groot belang. Duurdere matrassen hebben vrijwel altijd een tijk van hoge kwaliteit. Deze ademen beter, voeren vocht en zweet beter af én zijn beter bestand tegen slijtage dan een matrashoes van lage kwaliteit.

 

6. Extra opties op je matras

Wanneer je een full-option auto koopt, ligt de prijs een stuk hoger dan wanneer je kiest voor een basisuitrusting. Wel, hetzelfde geldt voor matrassen. Hoe meer extra’s, des te hoger de kostprijs. Stel: je wilt de tijk op een speciale manier laten stikken. Dat is perfect mogelijk. Maar het vraagt wel extra productietijd, waardoor de prijs wat toeneemt.

 

Een goedkope matras komt je meestal duur te staan

‘Als ik gewoon materialen van lagere kwaliteit kies, dan koop ik een lekker goedkope matras’, denk je nu misschien? Ergens klopt dit. Maar je staart je best niet blind op de extreem lage prijzen van sommige matrassen. Want doordat deze zwaar inboeten op kwaliteit, ervaar je er op lange termijn alleen maar de nadelen van.

Een matras die gemaakt is van inferieure grondstoffen en materialen gaat doorgaans niet lang mee. Ze zakken sneller door, de tijk slijt sneller en het opgehoopte vocht leidt al snel tot schimmelvorming. Het gevolg? Je zal de goedkope matras veel sneller moeten vervangen door een nieuw exemplaar, waardoor de aankoop uiteindelijk duurder uitkomt.

Bovendien is een goedkope matras op termijn niet enkel nefast voor je portemonnee. Ook je gezondheid lijdt eronder. Materialen van lage kwaliteit bieden een ondermaats slaapcomfort, en dat heeft een negatieve invloed op je gezondheid. Omdat vocht en zweet vaak minder goed afgevoerd worden, creëer je bovendien een onhygiënische slaapomgeving.

 

Grondstoffenschaarste doet prijs van matras stijgen

De samenstelling bepaalt dus de prijs van een matras. Maar naast die technische details, ontsnapt de slaapsector uiteraard niet aan de wereldwijde economische trends. Sinds 2021 tekent zich een opvallende evolutie af. Tijdens de coronapandemie werden er nauwelijks grondstofvoorraden aangelegd, waardoor heel wat bedrijven vandaag met een groot tekort kampen. Nu de economie weer op volle toeren draait, explodeert de vraag naar grondstoffen bovendien. Materialen zoals schuim, metaal, hout, … zijn schaars en de prijzen doen je soms van je stoel vallen.

Bij Sleep Design merk je gelukkig niks van laattijdige leveringen van grondstoffen. Omdat we onze basisvoorraad materialen op een jaar tijd twee keer verdubbeld hebben, garanderen we jou nog altijd een levertijd van 6 weken.

 

Sleep Design: betaalbaar Belgisch

Na het lezen van dit artikel vraag je je waarschijnlijk af: hoeveel kost een matras nu bij Sleep Design? Wel, wij staan voor ‘betaalbaar Belgisch’. Dat wil zeggen dat jij altijd een hoogkwalitatieve matras krijgt voor een betaalbare prijs: bij Sleep Design kost een matras voor twee personen gemiddeld rond de 1.000 euro. We hebben dus ook exemplaren die boven en onder die prijs liggen.

Hoe we erin slagen om zo’n staaltje vakmanschap betaalbaar te houden? Enerzijds creëren we al onze matrassen zelf in ons atelier in Lommel. Anderzijds werken we zoveel mogelijk met Belgische leveranciers. Zo drukken we onze prijzen en bewaken we de kwaliteit van elke matras die bij ons de deur uitgaat.

 

Zoek jij een kwalitatieve matras op maat van je lichaam en je slaapgewoontes? Kom dan langs in een van onze winkels. Onze slaapadviseurs begeleiden jou met veel plezier bij je keuze. Maak nu je afspraak.