5 aandachtspunten voor een kwalitatieve pocketverenmatras

pocketverenmatras herkennen

[UPDATED 11/04/2023] Doorgaans ga je na de aankoop van een pocketverenmatras niet controleren welke materialen er precies in verwerkt zitten. Bij een dichtgestikte matras heb je die optie sowieso niet. Nochtans is de inhoud van jouw matras allesbepalend voor jouw slaapcomfort. Denk je eraan een pocketverenmatras te kopen? Dan helpen onderstaande aandachtspunten je de bomen door het bos zien.

Welk soort van pocketveer zit in de matras?

In een pocketverenmatras garanderen de pocketveren je een ergonomische houding. In het beste geval zitten de veren verwerkt in een honingraatpatroon. Dit noemen we ook wel een verneste pocketveer. In tegenstelling tot een traditionele vering – die in een dambordpatroon zit – zorgt een verneste vering ervoor dat elk stukje van je lichaam volledig en correct ondersteund wordt.

Hoeveel zones moet een pocketverenmatras tellen?

Een kwalitatieve pocketverenmatras is onderverdeeld in zeven zones: drie verstevigde zones en vier ondersteunende zones. De drie verstevigde zones bevinden zich ter hoogte van je hoofd en schouders, je bekken en je onderbenen. Die laatsten hebben zelf in principe geen ondersteuning nodig, maar dankzij deze extra zone kan je je matras makkelijk van hoofd naar voeten draaien. Zo geniet je langer van het gekozen comfort van je matras.

Wat is de optimale hoogte van een pocketverenmatras?

Een degelijke pocketverenmatras is minimum 21 centimeter hoog. In dat geval zijn de gebruikte comfortlagen beiden 3 centimeter dik. Aangezien deze lagen de zachtheid van je matras bepalen, geldt: hoe dikker, hoe comfortabeler. In een matras van 23 centimeter hoog zitten comfortlagen van elk 4 centimeter. In vergelijking met de eerste matras is het comfort hier dus met 25 procent toegenomen. Aangezien de comfortlagen het duurste onderdeel van een matras zijn, willen sommige producenten hierop besparen. Zij maken daarom iets dunnere matrassen, die kwalitatief te wensen overlaten.

Lees ook waarom je je kussen aan je matras moet aanpassen.

Wat is de densiteit van de gebruikte comfortlagen?

Voor een comfortlaag kan je werken met koudschuim, traagschuim, latex of een ander soort materiaal. Hoe dan ook heeft elk van die materialen een bepaalde densiteit, die we uitdrukken in kg/m3. 

Materialen met een hoge densiteit zorgen voor een duurzame pocketverenmatras met:

  • efficiënte ventilatie
  • groot ligcomfort
  • optimale ondersteuning
  • aangename drukverdeling

Om je een idee te geven: koudschuim met een densiteit vanaf 60 kg/m³ kan je als ‘goede kwaliteit’ beschouwen. 

Kies je best een dichtgestikte pocketverenmatras of eentje in een hoes?

Onderzoek leert ons dat minder dan 5 procent van de bevolking de hoes van een matras afneemt om deze te wassen. Mede daarom kiezen we er bij Sleep Design voor om elke pocketverenmatras dicht te stikken. Het dichtstikken is een kunst op zich. Maar die ambacht werpt wel z’n vruchten af:  

  • Een dichtgestikte matras behoudt goed zijn vorm, terwijl een matras in een hoes de neiging heeft om na verloop van tijd uit te zakken
  • Op een dichtgestikte matras kan je stevige handvaten aanbrengen, zodat je de matras makkelijker kan draaien en keren

Ben je op zoek naar een pocketverenmatras? Of heb je er nog vragen over? Kom dan gerust een babbeltje slaan met onze slaapadviseurs. Waar vind je hen? In één van onze winkels natuurlijk.