Matras draaien? Een klusje voor elk seizoen!

Hoe herken je een goed matras

 

[UPDATED 04/10/2022] Een kwaliteitsvolle matras hoef je niet vaak te vervangen. Eens om de tien jaar een nieuwe matras kopen, volstaat. Op voorwaarde dat je ze goed onderhoudt natuurlijk. Onze gouden raad? Elk seizoen je matras draaien. Zo wordt elke zone afwisselend een aantal maanden belast – en weer ontlast. Door hier een gewoonte van te maken, geniet je van optimaal slaapcomfort.

Om je matras goed te onderhouden, is het dus belangrijk dat je deze vier keer per jaar in de lengte draait. Dat wil zeggen: het voeteinde komt aan het hoofdeinde te liggen. Door de manier waarop ons lichaam in elkaar zit, verdeel je zo je lichaamsgewicht op een andere manier over je matras. Dat voorkomt kuilvorming.

 

Je matras draaien … én keren

Wil je de levensduur van je matras aanzienlijk verlengen? Dan is het aanbevolen om hem niet alleen in de lengte, maar ook in de breedte te draaien. Zo komt de onderkant boven te liggen. Het belangrijkste gevolg is dat de veerkracht van je matras beter behouden blijft. Daarnaast stel je het geabsorbeerde vocht op deze manier bloot aan de lucht, waardoor dit makkelijker opdroogt. ‘Je matras draaien’ betekent dus ook ‘je matras verluchten’.

 

7 voordelen van matras draaien

  1. Je beslaapt en belast verschillende matraszones afwisselend
  2. Belaste zones herstellen zich elk seizoen
  3. Je behoudt je initiële slaap- en ligcomfort maximaal
  4. Je matras gaat veel langer mee
  5. Je vermijdt doorzakkingen en kuilvorming
  6. De vochthuishouding van je matras blijft optimaal
  7. Je geniet van een verhoogde lichaamshygiëne

 

Extra onderhoudstips

Om langer van je favoriete matras te genieten, kan je meer doen dan enkel je matras draaien. Zo verlucht je best dagelijks je matras en beddengoed. Dek je bed niet meteen op ‘s morgens, maar laat het een tijdje ‘ademen’. Je matras en beddengoed absorberen ’s nachts namelijk het vocht dat je uitzweet. Door beide voldoende te laten luchten, blijven ze fris en vermijd je dat bacteriën zich in de vochtige warmte nestelen. Open om deze reden ook de ramen van je slaapkamer. De tocht doet het vocht sneller drogen. Slecht geventileerde slaapkamers kunnen zelfs gezondheidsklachten veroorzaken.

Heb je last van hooikoorts of allergieën zoals huisstofmijt? Dan doe je er misschien goed aan om je matras geregeld te stofzuigen. Met de stofzuiger verwijder je namelijk niet alleen stof, maar ook huidschilfers en beestjes. Mensen zonder allergie laten de stofzuiger beter staan. Door de zuigkracht kunnen stiksels beschadigd raken, waardoor je matras net sneller gaat verslijten.

 

Handvaten helpen

handvaten om matras te draaien

Goede matrassen hebben een behoorlijk gewicht. Draaien en keren is dus een behoorlijke klus. Om deze terugkerende taak voor jou eenvoudiger te maken, investeerden we bij Sleep Design in een borduurmachine die onze matrassen voorziet van stevige handvaten. Zo klaar je dat klusje veel sneller en zonder al te veel moeite.

 

Ben je toch toe aan een nieuwe matras? Onze slaapadviseurs helpen je de juiste keuze maken.