Als slaapadviseur weten we hoe belangrijk het is om ’s nachts goed te slapen. Allergieën kunnen echter een enorme belemmering vormen voor een goede nachtrust. Tijdens het voorjaar strooit bij velen onder ons die vervelende hooikoorts weer roet in het eten. Of beter gezegd, in onze slaap.
Gelukkig zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om allergische reacties door hooikoorts te verminderen. Hieronder leggen we uit hoe je hooikoorts herkent en geven we je een reeks slaaptips voor een betere nachtrust als je last hebt van pollen.
Wat is hooikoorts en wat zijn de symptomen?
Hooikoorts, of allergische rhinitis, is een reactie van je lichaam op het vrijkomen van stuifmeel van bloemen, planten en grassen die in bloei staan. Dat stuifmeel staat ook bekend onder de naam pollen. De meeste mensen die last hebben van hooikoorts, merken dat vooral in het voorjaar, wanneer de natuur volop bloeit.
Op zich is hooikoorts volkomen onschadelijk. Maar het kan wel gepaard gaan met enkele kwaaltjes. Dit zijn typische symptomen van hooikoorts:
- Niezen
- Loopneus en/of verstopte neus
- Branderige, jeukende en/of tranende ogen
- Keelpijn: een droge of branderige keel
- Hoesten: droge hoest of kriebelhoest
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
Waarom ben je zo moe door hooikoorts?
Het niezen en de jeukende ogen zijn één kant van de hooikoorts. Maar waarom word je er in hemelsnaam zo moe van? Want dat maakt die hele pollenallergie vaak nog erger.
Wel, bij hooikoorts vecht je lichaam constant tegen de allergenen die de allergische reactie veroorzaken. Dit brengt een verhoogde productie van histamine en andere ontstekingsstoffen met zich mee, waardoor een gebrek aan energie ontstaat.
Ben je overdag moe? Dan kijk je ‘s avonds des te meer uit naar een lekker nachtje doorslapen. Maar bij velen zorgt hooikoorts er net voor dat je slecht slaapt. Lap, terug bij af! Gelukkig hebben we hier enkele tips om je nachtrust te verbeteren bij hooikoorts. Want beter slapen = langer leven.
Tips om beter te slapen met hooikoorts
Slaap met gesloten ramen
Slaap met de ramen gesloten om te voorkomen dat pollen de slaapkamer binnenkomen. Is het te warm om de ramen de hele dag dicht te houden? Open ze dan alleen na een regenbui. De regen heeft de pollen dan namelijk uit de lucht weggespoeld.
Lees ook: Hoe hou je je slaapkamer koel in de zomer?
Neem een douche voor het slapengaan
Overdag stapelen pollen zich op je lichaam op. ‘t Is dan ook slim om net voor het slapengaan te douchen en je haar te borstelen om stuifmeel te verwijderen. Liever pollen in je doucheputje dan in bed.
Kleed je uit buiten de slaapkamer
Niet alleen je lichaam, maar ook je kleren nemen pollen op. Kleed je buiten de slaapkamer uit en gooi je kleren meteen in de was. Zo kunnen de pollen zich niet in je slaapkamer verspreiden.
Laat je kleren binnen drogen
Heb je je kleren gewassen om het stuifmeel eruit te spoelen? Laat ze dan niet buiten drogen op de wasdraad. Want dan komen er natuurlijk weer nieuwe pollen op terecht. Hang je kleren binnen te drogen of steek ze in de droogkast.
Veeg regelmatig het stof weg in je slaapkamer
Dit is een tip die je best het hele jaar door volgt, maar extra belangrijk is tijdens het pollenseizoen. Stofzuig je kamer enkele keren per week en veeg het stof weg met een (vochtig) doekje om neergedwarreld stuifmeel te verwijderen.
Was iets vaker je beddengoed
Onvermijdelijk vinden enkele stuifmeeldeeltjes toch hun weg naar je beddengoed. Was je dekbedovertrek, onderlaken en kussenslopen tijdens het pollenseizoen daarom iets vaker dan anders. Liefst op 60 graden.
Lees ook: Hoe vaak moet je je beddengoed wassen?
Vermijd te veel textiel in je slaapkamer
Textiel is aantrekkelijk voor stuifmeel en ander stof. Letterlijk. Vermijd gordijnen, matten en vloerbekleding in je slaapkamer tijdens de lentebloei.
Plaats een luchtreiniger en/of luchtbevochtiger
Een luchtreiniger zuivert de lucht in je slaapkamer door pollen en andere vuiltjes eruit te filteren. Ook een luchtbevochtiger doet wonderen als je allergisch bent voor stuifmeel. Pollen gedijen namelijk het best in droge lucht. Vochtige lucht is hun ergste vijand.
Gebruik neusspray en hooikoortstabletten
Er bestaan speciale tabletten tegen hooikoorts. Het nadeel? Deze kunnen je soms nóg vermoeider maken. In dat geval is een neusspray de beste oplossing. Die begin je best te gebruiken net vóór het pollenseizoen start. Beter voorkomen dan genezen.
Let wel op: vraag altijd raad aan je apotheker of huisarts voordat je medicijnen inneemt.
Zo, deze slaaptips helpen je alvast om ondanks je hooikoorts een kwalitatieve nachtrust te vinden. Wil je nog meer slaapadvies? Onze slaapadviseurs staan graag voor je klaar in onze winkels. Spring gerust binnen, je bent van harte welkom.