Hoe vaak moet je je beddengoed wassen?

hoe vaak moet je je beddengoed wassen?

GESCHREVEN DOOR: Valerie Haesendonckx

 

Een simpele vraag, met een omvattend antwoord… 

Wat is er nu leuker dan neerploffen in bed na een lange, vermoeiende dag? Juist ja, neerploffen in een bed met fris gewassen beddengoed! Maar hoe vaak moet je je beddengoed verschonen? En hoe doe je dat precies? Je ontdekt het in deze blog.

 

Wat verstaan we onder beddengoed en hoe vaak was je het?

Laten we beginnen bij het begin. Wanneer we spreken over ‘beddengoed’ bedoelen we niet enkel de kussenslopen, hoeslakens en dekbedovertrekken. Ook de kussens, het dekbed en de matrasbeschermer hebben af en toe een wasbeurt nodig. Hoe vaak ieder item gewassen moet worden is sterk afhankelijk van externe factoren. Welke precies? Dat lichten we later toe. Laten we eerst inzoomen op de standaard wasfrequentie van ieder item.

 

Hoeslakens, kussenslopen en dekbedovertrekken: minstens 1x per twee weken

beddengoed wassen

 

Kussenslopen, hoeslakens en dekbedovertrekken komen in direct contact met je huid. De minder smakelijke gevolgen? Dode huidcellen, zweet, haar en/of resten van gezichtscrèmes en make-up durven zich al eens met jouw beddengoed vermengen. Om dat vuil en die bacteriën weg te spoelen, is het aangewezen om deze types bedtextiel tweewekelijks te wassen. Heb je veel last van acné, huisstofmijt of andere allergieën? Dan verschoon je best iedere week je beddengoed.

 

Matrasbeschermer: minstens 1x per maand

matrasbeschermer wassen

 

Wie zijn bedtextiel wast, ziet de matrasbeschermer vaak over het hoofd. Logisch, want hij zit nu eenmaal goed verstopt onder het hoeslaken. Toch raden wij je aan om dit type beddengoed maandelijks te wassen. Het hoeslaken vormt slechts een bescheiden verdedigingslijn tegen zweet, viezigheid en bacteriën: daarna dringen deze stoffen genadeloos door in jouw matrasbeschermer. 

 

Kussens en dekbed: 1x per jaar

kussens en dekbed wassen

 

Last but not least: de kussens en dekbedden. Deze hoef je gelukkig niet al te vaak te wassen: ze worden ten allen tijde beschermd door een hoes of sloop. Maar om hygiënische redenen reinig je de kussens en dekbedden idealiter toch regelmatig:

 

Factoren die de wasfrequentie beïnvloeden

De frequenties hierboven bieden een houvast. Maar ze staan niet in steen gebeiteld. Hoe vaak je jouw beddengoed reinigt, hangt namelijk af van vijf factoren. 

 

Nachtzweter of niet?

Iedereen zweet wel eens. Dat is volkomen normaal. Maar sommige mensen zweten ‘s nachts meer dan anderen. In dat geval is het aangeraden om jouw bedlinnen ietsje frequenter te wassen. Zo geniet je in elk seizoen van lentefris beddengoed. 

 

De jaargetijden: winter vs. zomer

Ook de seizoenen beïnvloeden je wasfrequentie. In de plakkerige zomermaanden ben je sneller geneigd om te zweten dan tijdens de barre winter. Daarom adviseren wij om in de zomer je bedlinnen ietsje vaker te wassen.

 

Douchen: ‘s ochtends vs. ‘s avonds

Je hebt twee type mensen: zij die ‘s ochtends douchen én zij die ‘s avonds douchen. Als je ‘s avonds onder de douche springt, kruip je fris gewassen je bed in. Hierdoor ga je ‘s nachts minder snel zweten en vuil afgeven. Het gevolg? Je beddengoed blijft langer fris.

 

Allergieën

Last van allergieën? Dan raden we aan om je overtrekken en kussenslopen wekelijks te wassen. Hoe langer je je bedlinnen laat opliggen, hoe meer bacteriën het absorbeert en hoe sneller je te kampen krijgt met allergische reacties. Voorkomen is in dit geval altijd beter dan genezen. 😉

 

Huisdieren

Loopt er bij jou een trouwe viervoeter rond, die zich te pas en te onpas aan jouw voeten nestelt in bed? Dan is de kans groot dat je heel wat haren aantreft op je slopen en hoezen. Ook in dat geval adviseren wij om je bedlinnen frequenter te wassen.

 

5 tips voor het wassen van je lakens

Goed, nu weten we hoe vaak we ons beddengoed moeten wassen. Om ervoor te zorgen dat jouw beddengoed écht fris en zuiver is, delen wij nog 5 tips:

 

#1 Was bij voorkeur op 60°

Door je beddengoed op hoge temperatuur te wassen, verwijder je de vuiligheid en dood je alle bacteriën. Bedlinnen kan je gemakkelijk op 60° wassen, tenzij anders aangegeven op de wasvoorschriften.

 

#2 Prop de trommel niet te vol

Valt de trommel van je wasmachine klein uit? Was je beddengoed dan in twee keer. Want het bedtextiel heeft voldoende ruimte nodig om rond te draaien in de wastrommel en zo zuiver te worden.

 

#3 Draai bedlinnen binnenstebuiten voor het wassen

Vergeet niet om voor het wassen je overtrek en slopen binnenstebuiten te draaien. Op die manier bescherm je de kleuren van het bedtextiel waardoor ze langer blijven stralen. Gedaan met vaal beddengoed!

 

#4 Laat natte was niet te lang in de trommel zitten

Zorg ervoor dat natte was niet te lang in je wasmachine blijft zitten. Zo voorkom je kreuken én onfrisse geurtjes. Hang je was ook bij voorkeur buiten aan de wasdraad. Dan ruikt je bedlinnen nog frisser. 

 

#5 Gebruik niet te veel wasmiddel en wasverzachter

Ja, reclamespots doen alles om je te verleiden om wasmiddel X of wasverzachter Y van het rek te grissen in de supermarkt. Wanneer je teveel wasmiddel gebruikt, verschijnen na verloop van tijd echter witte strepen op je overtrek en kussenslopen. Doseer ook het gebruik van wasverzachters: ze maken stof waterafstotend, waardoor zweet niet langer geabsorbeerd wordt.

 

Ziezo, nu heb je alle informatie voorhanden om je beddengoed hygiënisch en fris te houden. Ben je nog op zoek naar bedtextiel? Check zeker onze webshop bedmode.be of maak een afspraak en kom langs in één van onze winkels.