Beter slapen = langer leven. 9 tips voor een hogere slaapkwaliteit

beter slapen is langer leven 9 slaaptips sleep design

Dat we ons beter voelen na een nachtje goed slapen, dat weten we allemaal. Maar uit onderzoek blijkt dat niet alleen de duur van je nachtrust van belang is. De kwaliteit van je slaap is minstens even belangrijk. Beter slapen heeft bovendien invloed op je levensduur. Slaap je goed? Dan leef je langer. Vrouwen kunnen volgens de huidige cijfers 2,4 jaar langer leven. Mannen winnen zelfs 5 jaar.

Hieronder lees je hoe dat komt én vind je 9 tips om beter te slapen.

Beter slapen verlaagt je kans op ziektes

Goed slapen heeft een positieve invloed op ons gemoed én op onze levensduur. Een studie van de Harvard Medical School toont aan dat acht procent van de overlijdens het gevolg is van slecht slapen. Beter slapen verlaagt je kans om aan een ziekte te sterven met 30 procent! Dankzij een kwalitatieve nachtrust krijg je een beter immuunsysteem en ben je minder vatbaar voor cardiovasculaire aandoeningen of kanker.

Goed slapen, wat houdt dat in?

warm bed tijdens wintermaanden

Elke nacht 7 tot 8 uur slapen, daar begint het mee. Maar da’s niet alles. Je moet ook goed doorslapen. Concreet betekent dit dat meer dan twee keer per week slecht inslapen of te vroeg wakker worden een negatief effect heeft op je gezondheid. Bovendien moet je minstens vijf dagen per week echt uitgerust zijn. Ook slaapmedicatie is not done als je een goede slaapkwaliteit wilt.

Goed slapen is dus de boodschap. Hoe doe je dat? We geven je enkele tips.

9 tips om beter te slapen

1. Creëer een vast slaapritme

Probeer elke avond op hetzelfde uur te gaan slapen en sta ‘s morgens op hetzelfde uur op. Zeven tot acht uur slaap per nacht zijn aangeraden.

2. Luister naar je lichaam

Geeft je lichaam signalen dat het tijd is om te gaan slapen? Ga dan ook slapen. Als je merkt dat je moe wordt en je het koud krijgt, kruip je best je bed in. En dan slaap je ook beter.

3. Kies de juiste matras

de juiste matras is beter slapenEen aangepaste matras voor je lichaam is cruciaal. Ga niet zonder nadenken voor een harde of zachte matras. Laat je adviseren door professionele slaapadviseurs. Zij begeleiden je naar de juiste matras door je relevante vragen te stellen over je slaaphouding en gewoontes. Op die manier vind je de matras die jou het hoogste slaapcomfort en de beste nachtrust biedt. Ook een versleten matras heeft trouwens een negatieve invloed op je slaapkwaliteit.

Op zoek naar een nieuwe matras? Wij gidsen je naar dé perfecte matras op maat van je lichaam en slaap. Kom snel langs in één van onze winkels.

Ik wil een nieuwe matras

4. Behandel je slaapkamer als een slaapkamer

Je slaapkamer dient enkel om in te slapen. Televisiekijken en werken op je slaapkamer zorgen voor een onrustige slaapomgeving, waardoor je slaapkwaliteit daalt. Ook het gebruik van je smartphone of tablet in bed laat je best achterwege. De schermen van deze toestellen geven namelijk “blauw licht”, dat dezelfde stoffen in je hersenen opwekt als daglicht.

5. Zorg voor een propere slaapomgeving

Je lichaam moet ademen en vocht verdampen. Elk seizoen je matras draaien is aan de orde om beter te slapen.

Was ook regelmatig je beddengoed. Vuile lakens en dekens bevatten meer bacteriën en vocht, waardoor je minder goed slaapt en sneller ziek wordt.

6. Let op met eten en drinken

Te veel koffie overdag zorgt ervoor dat je minder goed in slaap valt. Alcohol kan wél helpen om in te slapen, maar is dan weer nefast voor je slaapduur. Vermijd ook dat je ‘s avonds te veel of te laat eet.

7. Pas je slaapkamer aan de seizoenen aan

Slaapkamer koel houden beter slapenOm het hele jaar goed te slapen moet je je slaapomgeving aan de seizoenen aanpassen. Een warm bed in de winter en een koele slaapkamer in de zomer verhogen je slaapkwaliteit aanzienlijk.

8. Ventileer je slaapkamer

Frisse lucht draagt bij aan een gezonde slaapomgeving. Je krijgt ‘s nachts voldoende zuurstof binnen, waardoor je beter slaapt en ‘s ochtends lekker fris opstaat.

9. Denk aan je kussen en dekbed

Niet alleen je matras, maar ook je hoofdkussen en dekbed hebben een grote invloed op je slaapkwaliteit. Je lichaam, je matras én je kussen moeten perfect op elkaar afgestemd zijn. Kies dus een aangepast kussen en dekbed en je merkt snel dat je beter slaapt.

Wist je trouwens dat een versleten kussen slecht is voor je slaaphouding. Na ongeveer 3 jaar is je hoofdkussen aan vervanging toe. Ook hier helpen onze slaapadviseurs je graag verder.

Wil jij ook beter slapen? Wij helpen je graag. Onze slaapadviseurs geven je professioneel advies voor een verkwikkend bed en een hogere slaapkwaliteit. Waar je hen vindt? In onze winkels in Putte, Lommel, Genk en Sint-Truiden.

Kom snel langs en leef langer!

Ik wil langer leven