“Een harde matras is beter voor je rug, want ze geeft meer steun.” Het leek lange tijd een logische stelling, maar in werkelijkheid is het een fabeltje. Want een té harde matras doet meer slecht dan goed voor je rug. Vermits jouw slaapcomfort afhankelijk is van je slaapgewoontes en je persoonlijke voorkeuren, is de ideale hardheid van een matras voor iedereen anders. Hieronder enkele tips waar je best rekening mee houdt als je een nieuwe matras kiest.
Vermijd een te harde matras
Een goede matras volgt de contouren van je lichaam en zorgt ervoor dat je in een zo natuurlijk mogelijke houding ligt. Op een te harde matras kunnen je schouders en heupen niet genoeg wegzakken. Dus word je vaak met een stram en vermoeid gevoel wakker. De meest voorkomende klachten? Pijn in de onderrug of tussen de schouderbladen. In het ergste geval krijg je zelfs last van tintelende armen en benen.
De verklaring is duidelijk: een te stevige matras oefent te veel druk uit op je lichaam, wat een gezonde bloeddoorstroming verhindert. Om dat te compenseren, neem je onbewust verschillende slaaphoudingen aan. En hoe meer je draait en woelt in je slaap, des te meer je nachtrust verstoord wordt.
Ook een te zachte matras is af te raden
Trends komen en gaan. De jongste jaren geven mensen gevoelsmatig de voorkeur aan een zachtere matras. Maar ook dan kan je je best laten adviseren. Want ook een te zachte matras kan fysieke klachten teweegbrengen. Je lichaam krijgt op zo’n matras namelijk weinig of geen steun en hangt als het ware in een hangmat. Gelukkig liggen er heel wat varianten op het spectrum tussen ‘zacht’ en ‘hard’. Als een harde matras je niet ligt, hoef je dus niet meteen voor het andere uiterste te gaan.
Hoe kies je nu de juiste matras?
Een geschikte matras moet aan een aantal vereisten beantwoorden. Hij moet het lichaam correct ondersteunen, goed ventileren en de druk van je schouders en bekken goed verdelen (nvdr. je bekken en schouders hebben voldoende zachtheid nodig om de druk te verdelen, maar mogen ook niet wegzakken).
Daarnaast is je favoriete slaappositie van belang. Een buikslaper ligt best niet te zacht. Anders komt er druk op de onderrug. En als rugslaper mag je zeker niet te hard liggen: zo kom je namelijk ‘bovenop’ de matras te liggen en wordt je lichaam niet correct ondersteund.
Het draait om meer dan hard of zacht
Een matras kan bestaan uit verschillende materialen en samenstellingen. Je kan kiezen uit matrassen zonder pocketveer, met standaard pocketveren, micropocketveren en zelfs meerdere rijen pocketveren. Er zijn matrassen met koudschuim, traagschuim, latex en Serene-schuim, met een afdekking van naturalis en kasjmier, … De mogelijkheden zijn met andere woorden enorm uitgebreid. Welk materiaal het beste bij jou past, is sterk afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en van lichamelijke kenmerken (bv. snel zweten, het vlug koud hebben, …).
Denk ook aan je lattenbodem en hoofdkussen
Heb je de juiste zachte of harde matras gevonden, maar worstel je nog altijd met kwaaltjes? Kijk dan eens verder dan je matras. Je kan pas goed slapen als ook je bodem (lattenbodem of boxspring) voldoende ondersteuning geeft. Een nieuwe matras kopen om deze daarna op een versleten lattenbodem of boxspring te leggen? Da’s geen al te best idee.
Ook het belang van een goed hoofdkussen wordt vaak onderschat. Een kussen, een matras en een persoon moeten een mooi geheel vormen. Zo zal iemand met brede schouders en een hardere matras een dikker kussen nodig hebben dan iemand die heel tenger is en het best op een zachte matras slaapt.