4 tips voor een betere nachtrust

tips voor een betere nachtrust

Slapen. Voor sommigen is het vanzelfsprekend, maar anderen hebben echt moeite om een goede slaap te vinden. Behoor jij tot deze tweede groep? Volg dan deze 4 tips voor een betere nachtrust.

Houd je aan een vast ritme 

Het begint bij het hebben van een vast ritme. Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta iedere dag op hetzelfde uur op. Probeer zeven tot negen uur te slapen. Als je wilt uitslapen, beperk je dan tot maximaal twee uur extra slaap. Bouw één tot twee uur voor je gaat slapen je dag af door lichamelijke en geestelijke inspanningen te vermijden. Het is geen goed idee om nog te sporten vlak voor je wilt gaan slapen.

Luister naar je biologische klok voor een betere nachtrust

De meeste mensen voelen aan wanneer ze moeten gaan slapen, alleen duwen we dat gevoel te vaak weg. Als je moe wordt, word je concentratie minder en kan je het koud krijgen. Als je naar die signalen luistert en ook echt in bed kruipt, slaap je het best.

Zorg voor een goede slaapomgeving

Je kan beter slapen door een slaapkamer echt als slaapkamer te gebruiken en niet voor andere activiteiten, zoals werken of televisiekijken. Proper bedlinnen, een goede en ondersteunende matras,  en een stille ruimte die goed geventileerd is zorgen ervoor dat je heerlijk slaapt en van een betere nachtrust geniet.

Pas eet- en drinkgewoontes aan voor een betere nachtrust

Te veel koffie drinken overdag is niet aan te raden. Alcohol kan je helpen om in slaap te komen, maar het is niet goed voor het doorslapen. Vermijd ook om ’s avonds te lang te tafelen of een te zware maaltijd te nuttigen.