Wanneer is je matras versleten? Let op deze 5 signalen

wanneer is matras versleten sleep design

Doe je ‘s nachts niets dan woelen, draaien en naar het plafond staren? Word je ‘s morgens even moe wakker als toen je de avond ervoor naar bed ging? Heb je voortdurend stekende of zeurende pijn in je rug en nek? Dan steek je het misschien op je drukke job en op stress. Maar heb je er al eens bij stilgestaan dat je matras misschien de boosdoener is?

Een versleten matras heeft een negatieve invloed op je slaap, je lichaam en je mentale gezondheid. Daaruit volgt een slecht humeur en in het ergste geval ga je zelfs minder goed presteren op je werk. Het probleem is dat we het meestal niet doorhebben dat het aan onze matras ligt, omdat de slijtage heel geleidelijk plaatsvindt.

Wanneer is je matras versleten en dus hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van heel wat klachten in je leven? Deze 5 signalen moeten een belletje doen rinkelen.

Signaal 1: je hebt last van rug- en nekpijn

Als alles goed is heb je bij het kopen van je huidige matras rekening gehouden met je lichaamsbouw en slaapgewoonten. Naargelang je voorkeuren koos je toen voor een harde of zachte matras.

Maar elke matras verslijt. Als je hem te lang gebruikt ondersteunt hij je lichaam minder goed. Met grote gevolgen voor je rug en nek, maar ook voor je mentale gezondheid.

Signaal 2: je merkt kuilvorming in je matras

Zie je kuilvorming op de plaatsen waar je lichaam het meeste druk uitoefent? Dan is je matras versleten en aan vervanging toe.

Let wel: er is een verschil tussen kuilvorming en contourvorming. Het laatste is de afdruk van je lichaam die je ‘s morgens ziet waar je hebt geslapen. Da’s heel normaal. Enkel wanneer die afdruk dieper en blijvend wordt, spreken we van kuilvorming en moet je een nieuwe matras kopen.

Droom weg bij onze matrassen

Signaal 3: de vering is uit je matras

pocketverenmatras herkennen

Er bestaan verschillende types matrassen en dus ook verschillende soorten vering. Een matras in goede staat geeft voldoende tegendruk op je lichaam voor een perfecte slaappositie. Veert je matras niet meer helemaal terug? Je raadt het al: dan is hij versleten.

Signaal 4: je slaapt onrustig

Lig je ‘s nachts te woelen en draaien omdat je geen ontspannende houding vindt? Slaap je slecht of te weinig? Dan kan een versleten matras de oorzaak zijn.

Let wel: aan een nieuwe, kwalitatieve matras moet je even wennen. Gun jezelf de tijd om je nieuwe matras gewoon te worden. En ook je matras heeft even nodig om zich naar jouw lichaam te vormen.

Vind je nieuwe matras

Signaal 5: vlekken of vieze geurtjes

Je merkt het misschien niet, maar iedereen zweet ‘s nachts. Als je je matras regelmatig schoonmaakt heb je er lang plezier van. Toch kan je niet voorkomen dat hij na jaren gebruik verkleurt of vlekken krijgt. Zelfs met een stevige matrasbeschermer vermijd je niet dat het vocht zich in je matras dringt.

Op een bepaald punt bereikt je matras zijn limiet. Vlekken verschijnen en onaangename geurtjes komen vrij. Wat moet je dan doen? Inderdaad, vervangen.

Tip: draag zorg voor je matras

‘t Is ontzettend belangrijk om zorg te dragen voor je matras. Hierboven vermeldden we al dat hij veel langer meegaat als je hem regelmatig reinigt. Maar ook je matras regelmatig draaien en keren verlengt de levensduur. Dit bevordert namelijk de ventilatie en zwakt kuilvorming af.

wanneer is matras versleten draaien keren

Jammer genoeg komt er aan elk mooi verhaaltje een eind. Is je matras écht versleten? Dan helpt draaien en keren ook niet meer. Je nachtrust komt er onvermijdelijk onder te lijden.

Matras versleten? Tijd voor een nieuwe

Is het dus tijd om een nieuwe matras te kopen? Dan ben je altijd welkom in één van onze Sleep Design-winkels in Lommel, Genk, Sint-Truiden of Putte. In onze testzone ervaar je welk type matras het best bij je past. Onder professionele begeleiding van onze slaapadviseurs vind ook jij je droommatras bij Sleep Design.