Je matras reinigen: 3 gouden tips

matras reinigen 3 gouden tips

 

Wist je dat een mens gemiddeld 32 jaar van z’n leven al slapend in bed doorbrengt? Dat is best even schrikken, toch? Maar er is meer. Tijdens deze 32 ‘slaapjaren’ verliezen we door onze ademhaling en transpiratie gemiddeld 2.900 liter vocht. Dat komt neer op niet minder dan… een kwart liter vocht per nacht.

Met deze hallucinante cijfers in het achterhoofd, sta je er niet van versteld dat je matras regelmatig een schoonmaakbeurt kan gebruiken. Door je matras op een correcte manier te reinigen, verwijder je vieze geurtjes, vuile vlekken en huisstofmijt. Bovendien verleng je zo de levensduur van je matras.

Benieuwd hoe jij op een correcte en efficiënte manier je matras kan reinigen? Wij delen graag onze drie gouden tips.

 

Tip 1: maak je bed niet meteen op

 

Sommige mensen hebben de gewoonte om ‘s morgens hun bed meteen op te maken. Zo ziet de slaapkamer er meteen weer netjes uit. Het advies van onze slaapadviseurs luidt echter: sta op, trek je lakens van je bed en lucht je matras. Zo krijgt het vocht dat je ‘s nachts verloren bent (door transpiratie en ademhaling) de kans om op te drogen. 


Is het goed weer? Hang je lakens dan gerust buiten voor extra frisheid. Voor wie ‘s ochtends een strak tijdschema volgt, volstaat het om gewoon het raam van je slaapkamer open te zetten, en zo de frisse lucht binnen te laten. Daarnaast raden we aan om je beddengoed regelmatig te verschonen.

 

Tip 2: verwijder vlekken op je matras met soda

 

Matrassen gaan best lang mee, maar na verloop van tijd kunnen er donkere kringen en vlekken ontstaan. Dit is volkomen normaal, aangezien je zoveel tijd doorbrengt in bed en ‘s nachts flink wat vocht verliest. Gelukkig kan je deze vlekken te lijf gaan met soda

  • Strooi een beetje soda over je matras en borstel het poeder goed in 
  • Laat de soda een aantal uurtjes inwerken
  • Verwijder nadien de restjes met de stofzuiger

Het resultaat? De donkere kringen en vieze vlekken zijn volledig verdwenen en je matras ziet er weer als nieuw uit.

 

Tip 3: ga huisstofmijt te lijf met de stofzuiger

 

Ook je stofzuiger komt handig van pas om je matras te reinigen. Want schimmels en huisstofmijt nestelen zich het liefst in slecht onderhouden matrassen. De stofzuiger is je beste vriend om huisstofmijt gemakkelijk en snel tegen te gaan. Stofzuig je je matras elke keer wanneer je je beddengoed vervangt? Dan geef je huisstofmijt geen kans.

 

Extra tip: voorkomen is beter dan genezen

Met bovenstaande tips kan je nare geurtjes, vieze vlekken en huisstofmijt de baas. Maar voorkomen blijft natuurlijk beter dan genezen: 

  • Draai je matras minstens elk seizoen om zowel van hoofd naar voet, als van onder naar boven. Zo belast je en ontlast je elke kant evenveel en dat komt zowel je slaapcomfort als je matras ten goede.. 
  • Vervang je matras om de tien jaar. Enerzijds omdat je matras dan stilaan begint door te liggen, anderzijds voor de hygiëne.

 

Is jouw matras op leeftijd en wil je hem vervangen? Plan dan online een afspraak in bij een van onze Sleep Design winkels en maak kennis met ons aanbod aan matrassen.